top of page

Fotózzunk együtt Madeirán, az örök tavasz szigetén!

6P9A9788-2_levágott.jpg

Ha szeretsz utazni és közben fotózni, jó helyen jársz! :) Léhner Zsuzsa vagyok, ügyvéd és fotós. Az utazás és a tájfotózás a szenvedélyem, ezeket pedig fotóstúra létrehozásában  egyesítettem. Neked is szeretném megmutatni Madeirát - a bal oldali kép is ott készült -, ezt az Atlanti-óceán víztömege által körbeölelt kis ékszerdobozt. Ha valami igazán különlegesre és festőire vágysz, de eleged van az elcsépelt, közhelyes úticélokból, Madeira a te lokációd!

 

Gyere velem és még egy tucatnyi hasonló érdeklődésű útitárssal, akik mind osztoznak veled a lélegzetelállító tájak és a fotózás iránti rajongásodban. Lindával, helyi magyar túravezető partneremmel elviszünk a legjobb - sok esetben rejtett, turisták által nem agyonzsúfolt - helyekre, ahol akár életed fotóját is elkészítheted.

A híres babérerdő például már önmagában is megéri az utazást. Ez a misztikus, mesebeli erdő 65 millió évvel ezelőtt alakult ki. Egyedül élte túl a jégkorszakot, egy kihalt növénytársulás utolsó természetes maradványaként felbecsülhetetlen természeti értéket képvisel, ezért az UNESCO 1999-ben a világörökség részének nyilvánította. Nem mellesleg úgy érezhetjük magunkat benne, mintha A gyűrűk urának egyik helyszínén járnánk.

De ha velünk tartasz, nem csak szép tájakat láthatsz! Zolixplorer, alias Nagy Zoltán is elfogadta meghívásomat, így a fotóhelyszíneken segít a legjobb beállítások megtalálásában, és hasznos tippeket, trükköket oszt meg velünk a tájfotózás mesterfogásairól. Tudjuk azonban, hogy az igazán jó tájfotó nem élhet ügyes utómunka nélkül, ezért egy workshop keretében beavat minket Kamerával a világ körül - Kreatív utómunka című tanfolyamának anyagába is.

Zoli egyébként hivatásos utazónak, digitális nomádnak vallja magát. Szerinte - akárcsak Szent Ágoston filozófus szerint - “A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el”. Mivel pedig az utazás és a fotózás a szenvedélye neki is, a tájfotózásban és a kapcsolódó utómunkában igazi szakértővé vált. Tanfolyamának legjavát adja át majd a workshopon, amiről még olvashatsz kicsit lejjebb.

Zolixplorer.jpg

November végén egyébként a World Travel Awards-on Madeira immár megszakítás nélkül 5. alkalommal elnyerte a Legjobb sziget desztináció címet! Kell ennél több indok, hogy te is látni akard és meg akard örökíteni? Ne habozz sokáig, mert a legkedvezőbb részvételi díj csak december 31-ig érvényes, a létszám pedig korlátozott, mindössze 14 fő! 

Lepd meg magad vagy szeretteid valamelyikét karácsonyra vagy az új év örömére! December 30-ig most sokkal kedvezőbb áron, majdnem 200 euróval olcsóbban juthatsz el Cristiano Ronaldo szülőföldjére, akiről még életében elnevezték a repülőteret, ahol landolni fogunk. 

Kezdő, de lelkes fotós vagy? Nagyszerű, hisz Zolitól a gyakorlatban tanulhatod meg az alapbeállításokat, és mind a terepen, ahová 2 nap is velünk tart, mind a benti workshopon kérdezhetsz tőle bármit, ami a fotózással, tájfotózással kapcsolatos. 

Haladó vagy, esetleg profi fotós? Az is remek, hiszen akkor neked már az alapdolgokkal nem kell bíbelődnöd, teljes figyelmedet a lenyűgöző tájra és a tökéletes komponálásra fordíthatod. Ugyanakkor Photoshop workshopunk haladó részében számodra is lehetnek új ismeretek, vagy éppen kínzó kérdéseidre kaphatsz választ az utómunka legcifrább aspektusait illetően.

Magaddal hoznád nem fotós párodat, családtagodat, barátodat? Nem gond! A látvány őt is lenyűgözi majd. 

IMG_8774_másolata.jpg
IMG_9269.jpg

Mikor megyünk?

2020. április 16-23.

Lássuk a programot!

1. nap - Érkezés Madeira fővárosába, Funchalba, transzfer a szállodába, szállás elfoglalása. 

2. nap - Egész napos kirándulás Madeira észak-nyugati részén, este szabad program.

3. nap - Egész napos kirándulás Madeira dél-nyugati részén, este szabad program.

4. nap - Fotós workshop a hotelben, szabad program.

5. nap - Egész napos kirándulás Madeira észak-keleti részén, fotójogi fejtágítás, este szabad program.

6. nap - Egész napos kirándulás Madeira dél-keleti részén, este szabad program.

7. nap - Szabad program, lazítás, rápihenés a hazaútra.

8. nap - Szállás elhagyása, transzfer a reptérre.

Fotóstúrák

Észak-nyugat Madeira kirándulás

A túra állomásai érintik a  Paúl da Serra fennsíkot, ahol megejtünk egy hangulatos sétát a híres, UNESCO világörökség részét képező babérerdőben, aztán folytatjuk utunkat az északi part híres vulkanikus lávamedencéihez, ahol az időjárás függvényében az óceánban vagy a lávamedencében akár meg is mártózhatunk. Ezt követően utunk a bájos São Vicente falun keresztül vezet vissza a szállodába. 

Dél-nyugat Madeira kirándulás

A kirándulás állomásai érintik Camara de Lobost, Ponta do Pargot, a sziget legnyugatibb pontját, Jardim do Mart, a festői halászfaluból lett szörfös paradicsomot, Paul do Mart is. A nap során meglátogatunk egy banánültetvényt és a Cabo Girão szirtet, ami a Föld második legmagasabb (580 méteres) óceánba futó sziklafala.

Észak-kelet Madeira kirándulás

A túra során meglátogatjuk a sziget második legmagasabb hegycsúcsa, a Pico Arieiro (1818 m) Ribeiro Frio őshonos babérlombú erdejét és pisztrángfarmját, ahol egy rövid levada-sétát teszünk. Ezt követően ellátogatunk Santanába, ahol megtekintjük a hagyományos, zsúptetős házakat.

Dél-kelet Madeira kirándulás

A túra során ellátogatunk a madeirai Krisztus-szoborhoz, majd továbbmegyünk a sziget keleti csücskébe, a Szent Lőrinc-félszigethez, ahol rálátunk a mintegy 8 km hosszan a tengerbe nyúló keleti földnyelvre és a látványos vulkanikus szirtekre. Itt teszünk egy rövid túrát is, majd a napot Porto da Cruzban zárjuk.

Fizikailag egyik túra sem megerőltető.

Fakultatív programajánlatok a 7. napra és ezek várható költségei:

  • Cetnéző hajókirándulás (2 órás): € 45

  • Nordic walking, levada és gyalogtúrák (egész napos program magyar nyelven): € 55 (minimum 4 fő esetén indul)

  • Blandy Wine House, borkóstolás (Funchal): € 9.5

  • Felvonó Monte kisvárosába a hegyre és vissza (Funchal): € 16 (ajánlott program, kipróbáltuk!)

  • Tobogánozás (leszánkózás az aszfalton): € 25/fő vagy € 30/2 fő (ez ismegvolt, te se hagyd ki!)

Workshop

Zoli 2 egész napos fotókirándulásra velünk tart, és workshopjának első részét terepen, a gyakorlatban tartja meg. Ezen egyrészt nem átallunk naplementét fotózni, másrészt az alábbiakról lesz szó:

- Hogyan állítsd be a kamerádat, hogy mindig csodás legyen a végeredmény? A tökéletes expozíció titkai.

- ISO, záridő, mélységélesség triumvirátus.

- Kérdéseitek megválaszolása.

A beülős workshopon is lesz még szó a terepen történő képalkotás tudnivalóiról:

- Kompozíciós szabályok.

- Pár hasznos tanács, filozófia, ami nagy hasznodra lehet a jövőben.

 

Majd rátérünk az utómunkára, kezdve az alapokkal:

- Egy kép szerkesztése Adobe Lightroom és Photoshop használatával.

Ezután belecsapunk a táj- és városfotózás haladó képszerkesztési technikáiba:

 

- Blending módok.

- Haladó maszkolási technikák.

- Egy összetett kép szerkesztése haladó technikákkal, Adobe Photoshop használatával.

Mit kell hozni?

Mivel a workshop főleg a photoshopos utómunkáról szól, úgy tudsz minél több ismeretet hatékonyan elsajátítani, ha hozol magaddal laptopot telepített Lightroommal és Photoshoppal. A tananyag természetesen látható lesz kivetítőn, de úgy a leghatékonyabb, ha közben te is tudod követni a lépéseket a saját gépeden. 

Tájfotózásnál hasznos az állvány is, jó, ha tudod hozni a sajátodat.  Ha vannak szűrőid, azokat se hagyd otthon!

Mennyibe kerül?

795,- EUR (+repülőjegy)

(2020. január 15-ig 30% befizetésével, január 16-31. között 50% befizetésével, február 1-től 100% befizetésével.)

A foglalással, fizetési ütemezéssel, lemondással kapcsolatos tudnivalókról a Részvételi feltételekben találsz részleteket.

(A kedvezmény igénybevételéhez elegendő a jelentkezési lapot elküldeni nekünk dec. 30-ig, de utána a visszaigazoló e-mailben és a Részvételi feltételekben írtak szerint kell megérkeznie az előlegnek.)

Az euróban feltüntetett ár tartalmazza az alábbiakat:

- szállás 4*-os szállodában, reggelivel, 2 ágyas szobában

- 4 teljes napos program: a legjobb fotóhelyszínek felkeresése magyar nyelvű túravezetéssel

- helyi transzfer a reptér és a szállás között, valamint a 2., 3., 5. és 6. napi programokra

- 4 óra workshop a hotelben Zolixplorerrel, 2 nap terepfotózás közben szakmai segítség ugyancsak tőle

Ezen felül fizetendő a repülőjegy, amit 2020. január 15-ig történő jelentkezés esetén 124.500,- Ft-os áron tudunk biztosítani (illetékkel, feladott poggyásszal). 

Látod, mennyi értékes dolgot beletettünk a csomagba? Ilyen kedvező áron akkor sem tudnád ezt mind megkapni, ha utunk nem lenne teljesen egyedülálló. De az :)

Ha már tudod, hogy jönni akarsz, az oldal alján találod a Jelentkezési lapot!

Íme egy képgaléria Madeirán készült fotóinkból:

Hasznos tudnivalók: 

Szállás: A szálloda 4 csillagos, medencés hotel, Funchal Lido városrészében található, közel a parthoz, óceánhoz. Elhelyezés kétágyas szobákban, reggelivel. Egyágyas, háromágyas szobák és tengeri kilátás, valamint félpanzió felár fejében foglalható. (Egyágyas felár: 35 EUR/fő/éj, tengerre néző szoba felára: 10 EUR/fő/éj). Ha hoznád magaddal nem fotós párodat, barátodat, arra is van lehetőség.

 

Szigettúrák: Egész napos mikrobuszos kirándulásokat tervezünk, könnyű sétákkal, amihez kényelmes, csúszásmentes (bordázott talpú), lehetőleg vízálló túracipő, esődzseki, réteges öltözködés, a hűvösebb részekre pulóver, melegebb dzseki, a napos részekre napszemüveg, sapka vagy kendő javasolt. A programok időtartamát úgy terveztük, hogy legyen idő 1-1 fontosabb helyszínen hosszabb fotózásra is.

 

Klíma: Madeirán az időjárás szinte mindig kellemes, tavasszal a hőmérséklet napközben 18-22 °C körüli Funchalban és a sziget déli partvonalán, amit napsütésben valamivel melegebbnek érzünk. A magasság növekedésével a hőmérséklet csökken, a magas csúcsokon előfordulhat akár havazás is, eső a hegyekben bármikor lehetséges, itt érdemes kb. 10 fokos hőmérséklettel számolni. Az Atlanti-óceán várható vízhőmérséklete 17°C.  Az időeltolódás Magyarországhoz képest -1 óra.

Pénz: Madeira Portugáliához tartozik, ahol az euró a hivatalos fizetőeszköz. Több helyen találhatunk bankautomatákat, de szinte mindenhol fizethetünk bankkártyával. Madeira árfekvése Magyarországéhoz hasonló.

 

Ha kérdésed van, írj a turkizfoto@gmail.com-ra.

A túra Facebook-eseménye: Madeira Fotóstúra

Gyere, nézzük meg és mutassuk meg másoknak is a távoli tájak szépségeit! 

A helyek fogynak. Hidd el, erről nem akarsz lemaradni :) Jelentkezz most!

bottom of page